EKG: tükrözött osztályterem

Kórélettan

Semmelweis Egyetem, Általános Orvosi Kar

Kedves Hallgatók!

A kórélettan tárgy oktatásában folyamatosan törekszünk modern, hatékony, hallgatóbarát módszereket bevezetni. 2018. ősztől intézetünk célzott támogatást nyert az ÁOK dékánja által kiírt „Blended learning” pályázaton arra, hogy kipróbáljuk a „tükrözött osztályterem” nevű módszert az EKG-oktatásában és összehasonlítsuk a hagyományos oktatási módszerrel. A projekt keretében a gyakorlatvezetők egyik csoportja a hagyományos módszer szerint tartja az 1-7. EKG-gyakorlatot: Gerő Domokos, Kökény Gábor, Kriston Tünde, Mózes Miklós, Tordai Attila, Zsigrai Sára. A másik oktatói csoport az új módszert alkalmazza: Andrásfalvy Ágnes, Molnár Miklós, Tímár Tímea, Tornóci László.

Hogyan működik a „tükrözött osztályterem” módszer? A hagyományos oktatásban a gyakorlatok elején a tanár a táblánál elmondja, hogy mit kellene tudni, majd a maradék időben történik a gyakorlás. Mivel sok az új ismeret, a gyakorlásra viszonylag kevés idő marad. A hallgatók egyéni megoldások szerint később gyakorolhatják további görbéken a megszerzett tudásukat, amiben sokat segít az EKG-munkafüzet. A „tükrözött osztályterem” koncepciója az, hogy a hallgató mindazt, ami tanári segítség nélkül is megtanulható, azt még a gyakorlat előtt tanulja meg. Az előzetes felkészülést az e-learning rendszerben biztosított tananyagokkal és ellenőrző feladatokkal segítjük. A gyakorlat előtt egy ellenőrző teszt megoldásával bizonyítja a hallgató, hogy a szükséges tananyagot sikeresen megtanulta. Így a gyakorlatokon több idő marad egyéni és csoportos munkára.

Mit jelent mindez a számotokra? A tantárgyfelvétel előtt fontoljátok meg, hogy melyik csoportban akartok majd tanulni. Az új módszert választóknál (A3, B3, C2, D1, D2, D3, E2+E3, F1, F2+F3, H2+H3,) szükséges lesz, hogy rendszeresen és előre több időt, szenteljetek az EKG-tanulásnak. Ennek hiányában a gyakorlatot nehezebben tudjátok majd követni. A befektetett többletmunka azonban nem haszontalan: cserébe a gyakorlatok érdekesebbek lesznek, több és biztosabb tudáshoz juthattok.

Aki viszont nem szeret előre készülni, hanem csak a gyakorlatokon igyekszik új ismereteket gyűjteni, az inkább válassza a hagyományos módszerű csoportokat (A1, A2, B1, B2, C1, C3, G1, G2, G3, E1). Kérjük tehát, hogy segítsétek a munkánkat, és olyan csoportba jelentkezzetek, ami megfelel az igényeiteknek.



Utolsó módosítás: 2018.09.04 20:40