Tantárgyleírás

Nefrológia

Semmelweis Egyetem, Általános Orvosi Kar

A tantárgy hivatalos leírásaA dokumentum letölthető:

Magyarországon, illetve a gazdaságilag fejlett országokban évente mintegy 10 %-kal emelkedik a krónikus veseelégtelen betegek száma. Hazánkban több százezer olyan ember él, akinek jelentősen csökkent a glomeruláris filtrációja, és akiknek nefrológiai gondozásra lenne szüksége.

Aligha lehet olyan klinikai szakterületet találni, melynek művelője ne találkozna nap mint nap a só-víz háztartás, a sav-bázis egyensúly zavaraival és a veseműködés károsodásával, azaz a nefrológia alapkérdéseivel. Ezen zavarok felismerése, értékelése és gyógyítása a mindennapi gyakorlat része. Ezért a megfelelő szintű nefrológiai ismeretek éppen úgy elengedhetetlenek a jövőbeli sebész, nőgyógyász, családorvos, mint a gyermekorvos és belgyógyász számára.

A Nefrológia tárgy keretén belül tanítjuk a vesebetegségek kialakulásának elméletét "a molekuláktól a betegágyig" szemlélettel, illetve a betegségek diagnózisának, kezelésének, valamint megelőzésének lehetőségeit, módszereit. Az elméleti előadásokon kívül gyakorlati oktatás, esetismertetések és beteg bemutatás történik.

Első félév (AOVKOR121_1M): Nefrológiai diagnosztikai eljárások a vizeletvizsgálattól a modern képalkotó eljárásokig. Amit a só-víz háztartásról minden gyakorló orvosnak tudnia kell (hyponatraemia, hypernatraemia, polyuriák, diabetes insipidus). A hidrogén és/vagy a kálium ionok hiánya vagy többlete és ennek következményei. Az akut veseelégtelenség kórélettana, diagnózisa, kezelése, prognózisa. Proteinuria, nephrosis szindróma. Primer és szekunder glomerulonephritisek. RPGN. Vasculitisek. Renalis intersticium kórélettana. Makroszkópos és mikroszkópos renális elváltozások a glomerularis betegségekben. Vizeletfertőzés jelensége a mindennapjainkban, nemi különbségek, reflux, húgyúti obstrukció. Öröklődő, cystás és congenitális vesebetegségek. Hypertonia és a vesebetegség. A vese és a terhesség. A vese és a szekunder hypertoniák. A vesekőbetegség oka, diagnózisa, kezelése, megelőzése.

Második félév (AOVOR121_2M): Krónikus veseelégtelenség kórélettana. Korányitól napjainkig. Urémiás, tünetek oka és megjelenése. A krónikus vesebetegségek progressziójának celluláris és molekuláris mechanizmusai, genetikai tényezői. A diabeteses nephropathia patomechanizmusa, diagnózis és szűrés. A diabeteses nephropathia progressziójának mérséklése: vércukorkontroll, vérnyomáskontroll, RAS blokád, diéta. A krónikus veseelégtelenség diagnózisa, szövődményei és gondozása. A krónikus veseelégtelenség terápiája: a veseelégtelenség remissziója, nephro-cardiologia, Ca++- és sav-bázis háztartás, anaemia rendezése. A végstádiumú veseelégtelenség terápiája. Dialíziskezelés elmélete és fajtái. Rehabilitáció a nefrológiában. Transzplantáció. Donor és recipiens szelekció. Vese-pancreas transzplantáció. Műtéttechnikai kérdések. Új lehetőségek a jövőben. A transzplantációt követő immunszuppresszív kezelés elméleti alapjai. A veseműködés megőrzése transzplantáció után. Krónikus veseelégtelenség kezelése jogi, etikai és gazdasági kérdések. Gerontonefrológia – amit minden családorvosnak tudnia kell. A vese tumoros betegségei.


Utolsó módosítás: 2017.09.12 13:34