Ismertető

Jelnyelvi kommunikáció I.

Semmelweis Egyetem, Általános Orvosi Kar

A kurzus célja, alapismeretek megszerzése a hallássérültek társadalmáról, kultúrájáról, kommunikációjáról. Alapfokú jelnyelvi kommunikáció elsajátítása annak érdekében, hogy az érdeklődő hallgatók elsajátíthassák azt az alaptudást, mely segít kideríteni, hogy a „beteg” nem értelmileg sérült, hanem siket, ezzel is hozzá kívánunk járulni siket és nem siket betegek ellátása közötti különbség felszámolásához.

Ma Magyarországon közel 60 ezer siket és 300 ezer nagyothalló él, akik közül a legtöbben anyanyelvként használják a jelnyelvet. Ezzel szemben egyetlen egy orvos sincs, aki jelnyelven tudna velük kommunikálni! Se szülész-nőgyógyász, se gyermekorvos, se belgyógyász, se fogorvos, se pszichiáter…stb.

A jelnyelvi képzés az orvos beteg kommunikációjára épül, ennek megfelelően párbeszéd- és gyakorlatcentrikus. Mivel vizuális nyelvről van szó, az órai jegyzet gyakorló DVD-vel egészül ki, biztosítva ezzel az órán kívüli gyakorlás lehetőségét.

A jelnyelvi kommunikációt tapasztalt, siket gyakorlatvezetők tartják. A tantárgy tematikája eltér más nyelvek képzési tematikájától, hiszen egy speciális területre (orvos-siket beteg kapcsolat) készült, ennek megfelelően tagolása is rendhagyó.

Európai Nyelvi Dij A kurzus 2012-ben Európai Nyelví Díjat nyert.
A képzéssel kapcsolatos további információ: Bertus Tímea (bertus.timea kukac med.semmelweis-univ.hu, 20/666-3034)


Utolsó módosítás: 2012.08.31 08:55