Tantárgyleírás

Klinikai kórélettan

Semmelweis Egyetem, Általános Orvosi Kar

A tantárgy hivatalos leírásaA dokumentum letölthető:

A tanfolyam a kórélettan válogatott fejezeteit öleli fel, azokat, amelyek minden orvos napi gyakorlatában előfordulhatnak. A kiválasztásban a kórképek népbetegség-jellege, másrészt a Kórélettani Intézet venia legendivel rendelkező oktatóinak kutatási területe és tapasztalatai jelentett prioritást. Minden témakör az adott területen járatos klinikus szakember, valamint az intézet képviselőjének - akik sok esetben évtizede együttműködők a tudományos kutatás területén - közös tolmácsolásában kerül sorra. Az egyes témák ismertetése során felelevenítésre kerül a kórképről kialakult elmélet, ill. az elfogadott patogenezis ismertetése a forrongásban lévő kérdésekkel együtt "state of the art" jelleggel, majd az ezen alapuló diagnosztikus és terápiás algoritmusok foglaltatnak össze a klinikai gyakorlat számára is használható formában; e vázlatos összefoglalókat a hallgatók az előadásokon kézhez kapják. Az orvostudomány jelenlegi fejlődése során egyre rövidül az az idő, amíg a hiteles alapkutatási eredmények, a mindennapok gyakorlatává válnak. Kívánatos tehát a felsőbb évfolyamok hallgatói számára az aktuálisan a kutatás homlokterében álló legfontosabb kérdések, ill. a megválaszolásukra használatos modern módszerek ismertetése.

Első félév (AOVKOR116_1M): A primer és szekunder hypertoniák patomechanizmusa, diagnosztikus kritériumai és terápiás irányelvei. A primer és szekunder hyperlipidaemiak, a hyperlipidaemiák diagnosztikus kritériumai és terápiás irányelvei. Arteriosclerosis: a plakk kialakulásának mechanizmusa és stádiumai, kialakulásának magyarázatára szolgáló elméletek, kockázati tényezők, a kockázat becslése, szűrési lehetőségek, egyéni stratégia, népességszintű stratégia, terápiás irányelvek. Koszorúér-betegségek: a koronáriakeringés modern patofiziológiája, a koronáriakeringés vizsgálatának lehetőségei, az angina pectoris klinikai formái, a myocardialis infarctus patomechanizmusa, ill. elsődleges megelőzése, a kockázati tényezők csökkentésének lehetőségei, a koszorúér-betegség gyógyszeres kezelésének lehetőségei. Cerebrovascularis betegségek, perifériás érbetegségek, a cerebrovascularis betegségek osztályozása, TIA formái, stroke, hirtelen kialakuló súlyos fejfájás (SAH), az agyi infarctusok kialakulásának mechanizmusai és klinikai tünetei, diagnosztikus és terápiás lehetőségek. A diabetes szindróma felosztása, 1-es és 2-es típusú diabetes etiológiai tényezői és patogenezisük, a cukorbetegség szövődményei, a diabeteses nephropathia szűrése és kezelése, kezelési terv felállítása, inzulinterápia formái. Akut és krónikus veseelégtelenség, hemodinamikai (ischaemiás) és nephrotoxicus kórokok, a vesekárosodást elősegítő kockázati tényezők, terápiás irányelvek. Só- és vízháztartás zavarai, sav-bázis egyensúly zavarai. A fekélybetegség, a GERD, a gyulladásos bélbetegségek patogenezise, diagnosztikus lehetőségei, kezelésének irányelvei, a sebészeti beavatkozások modern szemlélete.

Második félév (AOVKOR116_2M): A májbetegségek etiológiája és diagnosztikája, krónikus hepatitis szindrómák. Laboratóriumi vizsgálatok a kóros májfunkciók megítélésére. Vírus­tiológiájú májbetegségek diagnosztikájában használt paraméterek. Steatosis hepatis kialakulására prediszponáló tényezők, májbiopszia indikációi és diagnosztikus értéke, az icterusok felosztása, a májbetegségek oki terápiás lehetőségei. Az elhízás anatómiai, etiológiai felosztása, az elhízás lehetséges okainak felderítésére ajánlott vizsgálatok, az elhízás kezelésének modern szemlélete, rövid és hosszú távú fogyókúrás lehetőségek. Az osteoporosis kialakulásának patomechanizmusa, korszerű diagnosztikája és terápiás irányelvei. Az allergia kialakulásának mechanizmusa, diagnosztikus lehetőségei és kezelésének irányelvei. Az asthma bronchiale kórélettana, klinikai manifesztációi, diagnózisa és terápiája. A shock és a MOF (Multi-Organ Failure) kialakulásához vezető állapotok, kezelésének lehetőségei. A pancreasbetegségek, pathomechanizmusuk, modern diagnosztikus lehetőségei és terápiája. A szívelégtelenséghez vezető állapotok, diagnózisuk, kezelésük. Mozgásszervi népbetegségek, rheumatoid arthritis, osteoarthritis patomechanizmusa, diagnózisa és kezelési irányelvei. Új fertőző betegségek, epidemiológiai előfordulásuk, diagnózisuk kezelési lehetőségek. Szenvedélybetegségek: alkoholizmus, dohányzás, kábítószer-fogyasztás, dopping felismerése, terápiás irányelveik.


Utolsó módosítás: 2011.06.29 16:46