Tantárgyleírás

Kórélettan

Semmelweis Egyetem, Általános Orvosi Kar

A tantárgy hivatalos leírásaA dokumentum letölthető:

A tantárgy preklinikai elméleti orvostan, mely az orvoslás tudományos alapjait tárgyalja, ismeretanyaga klinikai megfigyeléseken, betegeken szerzett vizsgálati eredmények analízisén, in vitro és in vivo állatkísérleten, modellkísérleten, nagy népességcsoportot érintő epidemiológiai megfigyeléseken alapul. Általános célja, hogy a valaha pusztán empirikus élményeken nyugvó orvosi ténykedést tudományosan bizonyított és ellenőrzött tények megszabta cselekvéssorozattá változtassa. A kórélettani ismeretek segítenek a kóros szabályozások megértésében, a modern diagnosztikai eszközök helyes alkalmazásában és a terápiás lehetőségek célzott kiválasztásában egyaránt. A bizonyított és általánosan elfogadott ismeretanyag tételes összefoglalása mellett sor kerül a ma még ismeretlen eredetű állapotok kialakulását magyarázó elméletek ismertetésére is.

A tantárgy oktatásának szerves részét képezi a klinikai laboratóriumi diagnosztikai gyakorlati oktatás. A hallgatók készségszintű ismereteket szereznek az EKG, a klinikai haematológiai diagnosztika és a klinikai kémiai diagnosztika területén.

AOKKOR021_1M

Általános kórélettan: A gyulladás pathomechanizmusa. Immunműködés zavarai. Onkopathofiziológia. Anémia kórélettana. A véralvadás zavarai. Az energiaegyensúly zavarai. Az éhezés és az elhízás kórélettana. A cukorbetegség kórélettana. Részletes kórélettan: A szívelégtelenség kórélettana. A coronariakeringés zavarai. A hypertonia betegség kórélettana. Perifériás keringési elégtelenség. Légzési elégtelenség. A fekélybetegség kórélettana. A pancreas gyulladásos betegségei.

Klinikai laboratóriumi ismeretek: Elektrokardiográfia: szabályos EKG elemzése, ingerképzési és ingerületvezetési zavarok, myocardialis infarktus EKG jelei, elektrolitzavarok és szívizom hypertrophiák EKG jelei. Kémiai laboratóriumi vizsgálatok: A szénhidrát anyagcsere, a májműködés és az ascites, a tápcsatorna és a hasnyálmirigy, a plazmafehérjék, tumormarkerek és plazmaenzimek laboratóriumi vizsgálata. Az immunműködés kémiai laboratóriumi vizsgálata. Véralvadási zavarok laboratóriumi vizsgálata.

AOKKOR021_2M

Általános kórélettan: A XXI. századi orvoslást meghatározó tényezők. A zsíranyagcsere zavarai. Atherosclerosis. Metabolikus szindrómák. A táplálkozás kórélettana. Az endothel diszfunkció kórélettani mechanizmusai. Az enzimek kórélettani és laboratóriumi jelentősége. A só- vízháztartás zavarai. Sav-bázis egyensúly zavarai. Eszmélet- és tudatzavarok. A fájdalom kórélettana. Az öregedés kórélettana. Civilizációs betegségek. Részletes kórélettan: A veseelégtelenség kórélettana. Az endokrin rendszer zavarai. A kalcium- és foszfátforgalom zavarai. Az osteoporosis kórélettana.

Klinikai laboratóriumi ismeretek: Haematológia: A vérképzés alakos elemeinek vizsgáló módszerei: a leukémiák és az anaemiák laboratóriumi vizsgálata. Kémiai laboratóriumi vizsgálatok: A hypothalamusz és a hypophysis, a gonádok, a pajzsmirigy és a mellékvese működésének vizsgálata. A kalcium- és foszfátforgalom, a lipid- és purinanyagcsere laboratóriumi vizsgálata. A folyadék- és ionháztartás, a sav-bázis egyensúly és a veseműködés laboratóriumi vizsgálata.


Utolsó módosítás: 2018.02.12 21:30