Tantárgyleírás

Kórélettan

Semmelweis Egyetem, Általános Orvosi Kar

A tantárgy hivatalos leírásaA részletes követelményrendszer letölthető:

A tantárgy preklinikai elméleti orvostan, amely az orvoslás tudományos alapjait tárgyalja. Ismeretanyaga klinikai megfigyeléseken, betegeken szerzett vizsgálati eredmények analízisén, in vitro és in vivo állatkísérleteken, illetve nagy népességcsoportot érintő epidemiológiai megfigyeléseken alapul. Általános célja, hogy a valaha pusztán empirikus megfigyeléseken nyugvó orvosi tevékenységet tudományosan bizonyított és ellenőrzött tények által vezérelt cselekvéssorozattá változtassa. A kórélettani ismeretek segítenek a kóros szabályozások megértésében, a modern diagnosztikai eszközök helyes alkalmazásában és a terápiás lehetőségek célzott kiválasztásában egyaránt. A tantárgy oktatásának szerves részét képezi a klinikai diagnosztikai gyakorlati oktatás.

AOKKOR510_1M

Általános kórélettan: A gyulladás pathomechanizmusa. Immunműködés zavarai. A só- vízháztartás zavarai. Sav-bázis egyensúly zavarai. Részletes kórélettan: A szívelégtelenség kórélettana. A coronariakeringés zavarai. A hypertonia betegség kórélettana. Perifériás keringési elégtelenség. Légzési elégtelenség. A fekélybetegség kórélettana. A pancreas gyulladásos betegségei. A veseelégtelenség kórélettana.

Klinikai laboratóriumi ismeretek: Elektrokardiográfia: szabályos EKG elemzése, ingerképzési és ingerületvezetési zavarok, myocardialis infarktus EKG jelei, elektrolitzavarok és szívizom hypertrophiák EKG jelei. Kémiai laboratóriumi vizsgálatok: A májműködés és az ascites, a tápcsatorna és a hasnyálmirigy, a plazmafehérjék, tumormarkerek és plazmaenzimek laboratóriumi vizsgálata. Az immunműködés kémiai laboratóriumi vizsgálata. A folyadék- és ionháztartás, a sav-bázis egyensúly és a veseműködés laboratóriumi vizsgálata.

AOKKOR510_2M

Általános kórélettan: Onkopathofiziológia. Anémia kórélettana. A véralvadás zavarai. Az energiaegyensúly zavarai. Az éhezés és az elhízás kórélettana. A cukorbetegség kórélettana. A XXI. századi orvoslást meghatározó tényezők. A zsíranyagcsere zavarai. Atherosclerosis. Metabolikus szindrómák. A táplálkozás kórélettana. Az endothel diszfunkció kórélettani mechanizmusai. Az enzimek kórélettani és laboratóriumi jelentősége. A fájdalom kórélettana. Az öregedés kórélettana. Civilizációs betegségek. Részletes kórélettan: Az endokrin rendszer zavarai. A kalcium- és foszfátforgalom zavarai. Az osteoporosis kórélettana.

Klinikai laboratóriumi ismeretek: Haematológia: A vérképzés alakos elemeinek vizsgáló módszerei: a leukémiák és az anaemiák laboratóriumi vizsgálata. Kémiai laboratóriumi vizsgálatok: Véralvadási zavarok laboratóriumi vizsgálata. A szénhidrát anyagcsere. A hypothalamusz és a hypophysis, a gonádok, a pajzsmirigy és a mellékvese működésének vizsgálata. A kalcium- és foszfátforgalom, a lipid- és purinanyagcsere laboratóriumi vizsgálata.


Utolsó módosítás: 2018.11.18 13:38